Bästa Foundations 2024

Uppdaterad 15 september 2022

Istället för att bara göra en lång lista med alla foundations rangordnade har vi istället valt att presentera dem på ett sätt som gör det lättare för dig att välja.

Det har vi gjort genom att presentera den bästa produkten i fem olika kategorier. Det gör att du enkelt kan välja produkten i den kategori du känner passar bäst in för dig. Men är du nyfiken har vi även lagt in vårt helhetsbetyg av respektive produkt.

Vi betygsätter kontinuerligt nya foundations och uppdaterar listan om det skulle dyka upp någon ny utmanare som är värd en plats.

Bästa foundationen överlag

bareMinerals Original Loose

bare MineralsOriginal Loose Mineral Foundation SPF 15 Medium Beige 12
Vårt betyg:
Omdöme: 4.7 av 5
4,7
Köp
Köp nu hos
på Lykos hemsida
Egenskaper
Typ
Pulver
Solskydd
SPF 15
Storlek
8 g
Prisklass
Mellan
Varför vi valde den

bareMinerals foundation har i stort sett allt du kan önska från en foundation. Den räcker länge, är enkel att applicera, ger en mycket bra täckning och en härlig lyster. Den sitter med lätthet på plats en hel dag och huden i ansiktet har varken torkats ut eller påverkats negativt på några andra sätt. Att den därtill endast innehåller 5 ingredienser och är allergitestad drar givetvis inte ner betyget.

Produktdetaljer
 • Endast 5 rena mineralingredienser
 • Solskyddsfaktor SPF15
 • Ger en lätt till full täckning
 • Minskar synligheten av skavanker
 • Bevisad att ge en mer hälsosam hud över tid

Bästa flytande foundation

Estée Lauder Double Wear Foundation

Estée Lauder Double WearStay In Place Makeup 3N1 Ivory Beige
Vårt betyg:
Omdöme: 4.6 av 5
4,6
Köp
Köp nu hos
på Lykos hemsida
Egenskaper
Typ
Flytande
Solskydd
SPF10
Storlek
30 ml
Prisklass
Premium
Varför vi valde den

Estée Lauder Double Wear är en lite lyxigare foundation som ger ett matt och naturligt resultat som enkelt täcker över alla felaktigheter. Den känns heller inte tung eller som att den blir för tjock. Det är en oljefri foundation vilket gör att den enkelt sitter på plats hela dagen även i varmare och fuktigare klimat. Den är också fri från syntetisk doft och finns i hela 55 olika nyanser!

Produktdetaljer
 • Flytande foundation med medel till full täckning
 • Enkel att applicera och fördelar sig jämnt över huden
 • Fri från alkoholer och ingredienser från djur
 • Hela 24 timmar hållbarhet
 • Ger en härligt matt look

Bästa foundation med SPF20+

Lumene Natural Glow Fluid Foundation SPF 20

lumene natural glow fluid foundation2
Vårt betyg:
Omdöme: 4.5 av 5
4,5
Köp
Köp nu hos
på Nordic Feels hemsida
Egenskaper
Typ
Flytande
Solskydd
SPF20
Storlek
30 ml
Prisklass
Mellan
Varför vi valde den

Lumene Natural Flow Fluid Foundation är en foundation som är mycket enkel att applicera och som lägger sig väldigt fint mot huden. Den ger även en mycket fin lyster, men som ändå inte känns överdriven på något sätt. Att den därtill har en hög solskyddsfaktor och luktar gott drar givetvis inte ner betyget.

Produktdetaljer
 • Jämnar ut huden på ett naturligt sätt
 • Ger en mycket härlig lyster
 • Berikad med återfuktande björksav från Norden
 • Luftig foundation som låter huden andas

Bästa billiga foundation

Lumene Color Correcting Cream

Lumene CC Color Correcting Cream SPF20 Medium
Vårt betyg:
Omdöme: 4.4 av 5
4,4
Köp
Köp nu hos
på Lykos hemsida
Egenskaper
Typ
Flytande
Solskydd
SPF20
Storlek
30 ml
Prisklass
Budget
Varför vi valde den

Lumene Color Correcting cream är en lite billigare foundation i flytande form som ger ett mycket jämnt och fint resultat. Den lättflytande krämen är enkel att applicera och fördelar sig jämnt över ansiktet. Den har även ett bra solskydd med SPF20. Att den sedan passar alla hudtyper och finns i många olika nyanser är såklart en bra bonus.

Produktdetaljer
 • Reducerad rodnad och jämnar ut huden
 • Lättapplicerad och jämnt resultat
 • Sitter på plats en hel dag
 • Klinisk bevisad återfuktande effekt
 • Fungerar bra för alla hudtyper

Bästa foundation för mogen hy

Clarins Everlasting Youth Fluid

clarins everlasting youth fluid
Vårt betyg:
Omdöme: 4.2 av 5
4,2
Köp
Köp nu hos
på Nordic Feels hemsida
Egenskaper
Typ
Flytande
Solskydd
SPF15
Storlek
30 ml
Prisklass
Premium
Varför vi valde den

Clarins Everlasting Youth Fluid är en underbar foundation som till skillnad mot många konkurrenter inte klumpar sig eller fastnar i rynkorna. Den doftar även gott om än lite svagt i vårt tycke. Clarins har här lyckats ta fram en foundation som ger en bra täckningsgrad och lystar samtidigt som den andas bra.

Produktdetaljer
 • Döljer enkelt felaktigheter i huden
 • Ger en naturlig och ungdomlig lyster
 • Låter huden andas och verkar återfuktande
 • Verkar i upp till 24 timmar

Så hittar du den bästa foundation för dig

Rätt nyans

Att hitta en foundation som passar din hudton är kanske det viktigaste när man ska välja foundation. Väljer du en för mörk ton ser det ut som en dålig brun-utan-sol och väljer du en för ljus tappar du all din komplexitet.

En felaktig nyans kommer också att synas väldigt tydligt när man jämför mot huden på hals, armar och händer. Välj ett märke som erbjuder tillräckligt många nyanser att välja på så att du kan ta en som passar dig perfekt.

Tänk också på att det inte bara är din hudton som spelar roll utan även undertonerna måste vara rätt. Undertonerna kan vara kalla, varma eller neutrala.

SPF

En foundation som innehåller SPF ger dig ett extra skydd mot solens skadliga strålar. För dig som ofta klarar dig utan särskilt hög SPF eller om du inte ska vara ute särskilt mycket i solen kan en foundation med SPF ersätta solkrämen. 

Har du istället en vädligt känslig hy kan en foundation med SPF träda in som ett extra lager skydd.

Rätt hudtyp

Skönhetsprodukter bör alltid vara anpassade efter din hudtyp. Torr hy kommer dra nytta av helt andra saker än vad oljig hy kommer att göra. Åldrande hud har såklart också sina egna behov.

Även om du har normal hy kommer du dra nytta av att välja en produkt för rätt hudtyp. Normal hy innebär att du har få fläckar, inte är känslig, har få pormaskar och balanserad fuktnivå.

Fuktgivande

Oavsett vilken hudtyp du har är fuktgivande produkter nyckeln till att åldras väl. Med en fuktgivande foundation slipper du riskera att huden blir torr och produkten kakar sig under dagen.

Du vill såklart alltid använda fuktgivande krämer som en vital del av din hudvårdsrutin. Men en fuktgivande foundation är extra bra. Framförallt för dig med torr eller oljig hud som behöver den extra fukten.

FAQ

Är pulver bättre än flytande foundation?

En pulverfoundation kommer att ge en lägre täckningsgrad än en flytande foundation. Pulvret ger också än mattare ton.

Har du en fetare hud kommer förmodligen pulvret att fungera bättre. Men har du en torrare hud är flytande foundation att föredra.

Vad är foundation bra för?

En foundation är precis som det engelska namnet antyder: en grund som du kan lägga allt annat smink på. Foundation används för att jämna ut huden och dölja oönskade finnar, pormaskar och ojämnheter i huden. Foundations är även bra om du vill göra huden mattare eller få mer lyster.

Vilken foundation passar en mogen hy?

För en mogen hy bör du välja en tunnare foundation. Det gör att du enkelt kan dölja oönskade delar samtidgt som produkten inte fastnar mellan rynkorna. 

Undvik foundations med för mycket lyster då det sällan ser bra ut på mogen hy. För matta foundations kan se platt och tråkigt ut. Försök hitta ett mellanting.

Vilket är bästa sättet att applicera flytande foundation?

För att applicera flytande foundation bör du använda en sminksvamp. Börja med hålla svampen under vattenkranen några sekunder tills den är helt dränkt. Tryck ut en lagom mängd foundation på baksidan av handen som du sedan doppar svampen i. Arbeta in foundationen ordentligt i svampen så att den inte syns på ytan längre. Sen är det bara att dutta på med svampen i ansiktet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5