Bästa Kockknivar 2023

Uppdaterad 20 mars 2023

Att välja rätt kockkniv kan vara en svår uppgift. Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilket som är bäst för dig. Det är därför vi har sammanställt den här listan över de bästa kockknivarna 2022. Vi har tagit hänsyn till faktorer som bladmaterial, handtagsdesign och övergripande kvalitet. Oavsett om du är en professionell kock eller precis har börjat i köket, hittar du den perfekta kniven som passar dina behov här. Låt oss ta en titt på de fem bästa kockknivarna 2022!

Global G2 Kockkniv 20 cm

Global G2 Kockkniv 20 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.5 av 5
4,5
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Mellan
Varför vi valde den

Denna kockkniv är en av de mest sålda knivarna och med goda skäl. Tillverkad i Japan med ett blad i rostfritt stål, den har fått fantastiska recensioner från kockar på alla nivåer. Bladet mäter 20 cm vilket är cirka 8 tum och perfekt för de flesta köksjobb. Den har ett tunnare blad än de flesta andra knivar som vissa kockar gillar och andra inte. Det tunnare bladet gör kniven lättare och lättare att använda under långa perioder, men vissa kockar gillar tyngden av ett tyngre blad. Det japanska rostfria stålet är hårdare än andra material vilket gör det mer hållbart. Och till ett försäljningspris mellan 800 kr och 1200 kr, är det en prisvärd kockkniv som kommer att hålla i många år.

Produktdetaljer

Yaxell Zen Kockkniv 20 cm

Zen Kockkniv 20 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.3 av 5
4,3
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Budget
Varför vi valde den

För ett pris mellan 1 000 kr och 1500 kr, är Yaxell Zen gjord med ett VG10-stålblad. Den har samma längd och lika bra recensioner från kockarna. Bladet är tillverkat med en process som kallas plasmasvetsning som är en "solid-state"-formation. Det är hårt och hållbart och behöver inte tvättas eller torkas för att undvika rost. Handtaget är tillverkat av micarta och ger ett bekvämt grepp. Precis som Global G2 är Zen en utmärkt kockkniv för alla ändamål som är perfekt för de flesta köksuppgifter.

Produktdetaljer

Kockkniv 22 cm

Kockkniv 22 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.1 av 5
4,1
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Budget
Varför vi valde den

Denna kockkniv från Victorinox är ett annat populärt val bland hemmakockar. Den är tillverkad i Schweiz och har ett stålblad som är skarpt och hållbart. Bladet mäter 22 cm vilket gör det större än de flesta kockknivarna men perfekt för större köttbitar och mer intensiva köksuppgifter. Kockkniven har ett unikt ergonomiskt handtag som är designat för att undvika kramper och förbli bekväm under användning. Victorinox kockkniv säljs mellan 400 kr och 600 kr.

Produktdetaljer

Global SAI-06 Kockkniv 25cm

Global SAI-06 Kockkniv 25 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.0 av 5
4,0
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Premium
Varför vi valde den

Med ett 25 cm blad är Global SAI-06 större än de flesta hemkök. Den är perfekt för att skära stora köttbitar och andra stora stycken. Bladet är tillverkat av laserskuret kolstål som är hårdare och mer hållbart än rostfritt stål. Handtaget är ergonomiskt och har en full tang design som ger större kontroll. Denna kockkniv säljs mellan 1 400 kr och 2 400 kr.

Produktdetaljer

Global GS-3 Kockkniv 13 cm

Global GS-3 Kockkniv 13 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 8.8 av 5
3,8
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Mellan
Varför vi valde den

Om du är på jakt efter en lite mindre kockkniv kan denna lilla kniv från Global vara av intresse. Den mäter 13 cm och är perfekt för mindre skäruppgifter och även barn kan använda den. Bladet är tillverkat av samma stål som andra Global-knivar men är vikt mer än andra knivar för att göra bladet mindre. Den lilla storleken och det vassa bladet gör den perfekt för att skära örter och mer känsliga uppgifter. Den lilla storleken gör också att den enkelt kan förvaras i en låda. Handtaget är fyllt med sand för en perfekt balans.

Produktdetaljer

Hur man hittar den bästa kockkniven

När det gäller att hitta den bästa kockkniven för dig finns det ett antal viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Längd

En vanlig kockkniv blir 20 cm lång. Vissa hemkockar föredrar en kortare kniv (16 till 18 cm). Denna längd kan dock orsaka problem vid skärning av större köttbitar. Längre knivar är bättre för att skära stora bitar men är lite klumpiga för att skära små saker, som grönsaker och frukter.

Den bästa lösningen är att välja 3 kockknivar, en mindre, en standard och en större.

Om du bara tänker efter en kniv, sikta på en ca 20 cm lång.

Tjocklek

Ett tjockare blad skär bättre än ett tunt. Vissa tycker dock att ett tunnare blad är lättare att hantera. Allt beror på personliga preferenser.

Enligt tillverkarna är den optimala tjockleken för en kockkniv mellan 6 och 12 millimeter.

Bladform

Bladet på en kockkniv kan vara spetsigt eller runt i änden. Dessa former har lite olika för och nackdelar men i slutändan kommer det ner till personlig preferens.

Pris

Du kan köpa en hyfsad kockkniv för under 500 kr. I den övre delen kan du spendera mer än 4 000 kr på en smidd kockkniv i Damaskus stål. För hemmabruk rekommenderar vi att börja med en mellanpriskockkniv. Vår favoritkockkniv (Global GS-2) kostar cirka 1000 kr. Detta är en fantastisk startkniv som innehåller alla funktioner hos en bra kockkniv utan att vara för dyr.

Skaft

Handtaget är den del av kockkniven som du greppar när du använder kniven. Den kan tillverkas av en mängd olika material.

  • Trä: Trähandtag är de mest traditionella och snygga kockknivshandtagen. De åldras vackert och blir mer naturliga med tiden.
  • Metall: Handtag i rostfritt stål ger ett snyggt och hållbart alternativ. Avsmalnande metallhandtag ger bättre grepp än raka handtag.
  • Gummigrepp: Metall- och gummihandtag ger både komfort och grepp. De är bra för våta miljöer eftersom gummit griper fukt. 
  • Plastgrepp: Plastgrepp är vanligtvis svarta och ger ett bekvämt, halkfritt grepp. Men vissa användare tycker att de är mindre bekväma än andra alternativ eftersom de inte andas.

Bladmaterial

Bladmaterialet varierar beroende på vilken typ av ingredienser du ska skära, hur du vill att ditt blad ska prestera och vilken typ av budget du har. Här har vi listat de vanligaste materialen som används för kockknivsblad.

  • Rostfritt stål - Rostfritt stål är det vanligaste materialet som används för kockknivsblad. Den är perfekt för allmän användning i professionella kök och hemkök. Rostfritt stål är hållbart, behåller sin kant längre och är lättare att underhålla eftersom det inte reagerar med mat eller fukt. Det är dock mindre flexibelt och skörare än andra material, vilket innebär att du måste vara lite mer försiktig när du skär.
  • Fläckbeständigt legerat stål - Detta material kombinerar hållbarheten hos rostfritt stål med nötningsbeständigheten hos kolstål. De är billigare än andra material och erbjuder anständig kanthållning och korrosionsbeständighet. Legeringar varierar också vad gäller hårdhet och flexibilitet, vilket innebär att de är mer flexibla än rostfritt stål och tenderar att vara mindre spröda. Blad av rostfria legeringar har bättre flexibilitet, hållbarhet och kantbeständighet än fläckbeständiga legeringar, men är mindre rostbeständiga.
  • Keramik - Dessa är de ultimata kockknivarna eftersom de inte korroderar eller behåller lukt, har hög värmebeständighet och är lätta att rengöra. Men de är mycket dyrare och skär inte lika bra som andra material. Kocken Kevin Germein, som personligen äger fem kockknivar, gillar inte keramiska blad. "Jag gillar känslan av ett stålblad i min hand. Keramik är lite för smidigt för mig”, säger han.
  • Kolstål - Kockknivar i kolstål erbjuder en högre halt av kol, legerat stål och mangan vilket skapar starkare blad. Dessa knivar tenderar att behålla sin egg längre än knivar i rostfritt stål. Kockknivar i kolstål måste dock tvättas och torkas noggrant för att undvika rost. Vissa kockar gillar hur bladet reagerar vid skärning – det ger en förminskad potatischipsliknande effekt. De tenderar också att vara billigare än andra material.

 

Bästa kockkniven: Vanliga frågor

Vad är en kockkniv?

En kockkniv är en typ av kökskniv som vanligtvis används för att skära kött, fisk och grönsaker. Den har ett brett blad och en vass spets.

Vilken är den bästa storleken på kockkniv?

Storleken på din kockkniv beror på vad du planerar att skära. För hemkök är kockar mellan 150 och 220 mm idealiska för allmänna skäruppgifter. Medan 450 mm blad används för att skära kött i stor skala i professionella kök.

Vilket märke av kockkniv är bäst?

Bra kockknivsmärken kommer att ha ett högkvalitativt stål som håller sig vasst längre. För hemmabruk är japanska knivar tillverkade av Yamashin eller Global utmärkta val eftersom de har fördelarna med rostfritt stål och är mycket vassa. Om du är intresserad av traditionella europeiska knivar är Misono och Victorinox bra alternativ.

Vilken är den bästa kockknivens finish?

Rostfritt stål är ett utmärkt val för kockknivar eftersom det varken smakar eller luktar, är lätt att rengöra och är mer hygieniskt än andra ytbehandlingar. Kockknivar i rostfritt stål kommer att behålla sin färg och behöver inte poleras om. De kan dock vara något tyngre än stålknivar med hög kolhalt. Om du inte vill ha en kockkniv i rostfritt stål, kommer knivar av kolstål att behöva mindre efterpolering och kommer att behålla sin ursprungliga färg. Men de kommer att behöva blötläggas i vinäger och vatten för att avlägsna blod och kommer att behöva mer underhåll.

Bästa kockknivseggsdesign

För de flesta hemköksändamål är en dubbelfasad kant perfekt för allroundskärning.

Vilket är det bästa stålet i kocknivar?

För kockknivar under 1 000 kr är japanska VG-10 eller europeiska 420J båda högkvalitativa alternativ i rostfritt stål. Dessa rostfria stål med hög kolhalt behåller sin skärpa längre och är mer hållbara. Misono Swedish Damascus är också ett högkvalitativt alternativ, vilket ger en unik handgjord look. För hemmabruk är fördelarna med rostfritt stål inte betydande och du kanske föredrar estetiken hos traditionella europeiska knivar med hög kolhalt. Här är kolstål billigare att tillverka och erbjuder jämförbar skärpa och hållbarhet.

Vilka knivar använder professionella kockar?

Om du är intresserad av professionella knivar bör du titta på stämplade blad (eftersom de är billigare att tillverka) och högre stålkvaliteter. För mer premium kockknivar är Solinga det ledande varumärket och deras Solinga Super Steel Series är ett bra val. Dessa knivar är gjorda med högre kolhalt och är mer hållbara. Men de har inte samma estetik eller skärpa som handgjorda kockknivar.

Är det bättre att skaffa en liten eller stor kockkniv?

Storleken på din kockkniv spelar faktiskt roll! I hemköket går folk ofta efter en kockkniv som är för stor för deras behov. Istället bör du fokusera på uppgiftsspecifika knivar. Till exempel, enligt vår åsikt, är en skärkniv nödvändig för kötträtter och en skalkniv behövs för mer intrikat frukt- och grönsaksskärning.

För grundläggande skär- och skivningsuppgifter är en 20 cm kockkniv stor nog för de flesta. Men för personer med större händer kan en 25 cm kniv vara att föredra. För hemmabruk bör du undvika längre kockknivar eftersom de är svårare att använda säkert i köket.

Hur ofta behöver jag slipa min kockkniv?

Kockknivar med högre kolhalt kan hålla en egg längre innan slipning är nödvändig. Du bör också tänka på hur ofta du använder din kniv. För hemmabruk kanske du vill slipa din kniv en gång om året. Om du inte har erfarenhet av att slipa knivar kan du överväga att ta den till en professionell slipare.

Hur är det med knivar utan metall?

Nyare material som harts och keramik används för att göra kockknivar som är helt utan metall. På ytan verkar detta vara en bra idé för personer med metallallergier. Kolhalten i dessa knivar utan metall är dock mycket lägre och de behöver slipas om oftare. De är också svårare att vässa korrekt och kräver mer övning för att använda säkert. Vi rekommenderar inte metallfria kockknivar för hemmabruk

Hur mycket kostar en bra kockkniv?

Kockknivar finns i en mängd olika priser. I den lägre delen kan du få en hyfsad kniv under 500 kr. I den övre delen kan du spendera mer än 4 000 kr på en smidd kockkniv i Damaskus stål. För hemmabruk rekommenderar vi att börja med en mellanpriskockkniv. Vår favoritkockkniv (Global GS-2) kostar cirka 1000 kr. Detta är en fantastisk startkniv som innehåller alla funktioner hos en bra kockkniv utan att vara för dyr.

Vilket underhåll kräver en kockkniv?

Även de bästa kockknivarna kommer att behöva lite underhåll. Efter att ha styckat kött och fisk bör du tvätta din kniv med varmt tvålvatten. Du kanske också vill använda ett desinfektionsmedel på särskilt röriga skärsår.

För förvaring kan du använda ett kockknivsblock eller ett tygslida. Släng inte bara din kniv på golvet i en låda!

Alla knivar behöver så småningom också slipas. Med ett skärpstål behöver man slipa knivarna betydligt mer sällan.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5