Bästa stekpannor 2023

Uppdaterad 20 mars 2023

Att hitta den bästa stekpannan för ditt kök kan vara en utmaning, med tanke på det stora utbudet av märken, material och prisklasser som finns på marknaden. En bra stekpanna är en viktig investering eftersom den kan förbättra kvaliteten på dina rätter och göra matlagningen enklare och mer njutbar. Men hur vet du vilken stekpanna som är bäst för dig och dina behov?

I den här artikeln kommer vi att presentera en grundlig guide till de bästa stekpannorna som finns tillgängliga just nu. Vi kommer att jämföra olika modeller och material, samt ge tips om hur du kan välja rätt stekpanna för ditt kök. Vi har samlat information från expertrecensioner, kundomdömen och personlig erfarenhet för att ge dig en omfattande och pålitlig guide som hjälper dig att fatta välgrundade beslut när det gäller att välja en ny stekpanna. Så låt oss börja med att utforska vikten av en bra stekpanna och vilka faktorer som är viktigast att överväga.

Varför är en bra stekpanna viktig?

En bra stekpanna är en grundläggande del av varje kök. Den används för att laga en mängd olika rätter, från en enkel omelett till en utsökt biff. En högkvalitativ stekpanna kan göra matlagningen enklare och roligare, samtidigt som den hjälper dig att uppnå de bästa resultaten för dina rätter. Här är några anledningar till varför en bra stekpanna är viktig:

  • Jämn värmefördelning: En av de viktigaste egenskaperna hos en bra stekpanna är dess förmåga att sprida värmen jämnt över hela ytan. Detta säkerställer att maten tillagas på ett jämnt och kontrollerat sätt, vilket ger bättre resultat och minskar risken för att maten bränner fast.
  • God värmeledningsförmåga: En bra stekpanna bör ha en hög värmeledningsförmåga, vilket innebär att den värms upp snabbt och reagerar effektivt på ändringar i värmen. Detta ger dig bättre kontroll över matlagningen och hjälper dig att uppnå önskat resultat.
  • Hållbarhet: En högkvalitativ stekpanna är gjord av material som är tåliga nog att tåla daglig användning och kan motstå repor, fläckar och deformationer. En bra stekpanna bör vara en långsiktig investering som håller i många år framöver.
  • Enkel rengöring: En bra stekpanna bör vara enkel att rengöra, vilket sparar tid och ansträngning efter matlagningen. Non-stick-beläggningar och släta ytor underlättar rengöringen och gör det enklare att hålla stekpannan i gott skick.
  • Användarvänlighet: En bra stekpanna bör vara lätt att använda och hantera. Det kan innebära att den har en bekväm och ergonomiskt utformad handtag, en jämn balans och en vikt som gör det enkelt att lyfta och flytta pannan när det behövs.
  • Anpassningsförmåga: En bra stekpanna bör vara mångsidig nog att fungera bra för en mängd olika matlagningstekniker, inklusive stekning, bryning, sautering och till och med ugnsstekning. Detta ger dig möjlighet att använda din stekpanna för att laga en rad olika rätter och öka din kreativitet i köket.

Bäst i test

Onyx Cookware™ Hybrid Non-stick Stekpanna 24cm

Onyx Cookware™ Hybrid Non-stick Stekpanna 24cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.7 av 5
4,7
Köp
Köp nu hos
på Onyx Cookwares hemsida
Prisklass
Mellan
Varför vi valde den

Onyx Cookware Stekpanna imponerade oss stort med sin patenterade hybrid non-stick-beläggning och hög prestanda. Denna PFOA-fria stekpanna erbjuder enastående non-stick-egenskaper och ger en enkel matlagningsupplevelse utan att behöva oroa sig för att maten fastnar eller bränns. Det unika med denna panna är att den är designad för att tåla metallredskap och -verktyg utan att repa non-stick-beläggningen, vilket är ovanligt för de flesta non-stick-pannor. Dessutom fungerar Onyx Cookware Stekpanna på alla typer av spisar, inklusive induktion och gas, vilket gör den mycket mångsidig och användbar för alla hemmakockar.

Under våra tester fann vi att Onyx Cookware Stekpanna hade en jämn värmefördelning och utmärkt användarvänlighet, vilket gjorde den till ett nöje att använda. Pannan tål ugnstemperaturer upp till 260 °C, vilket gör den idealisk för en rad olika matlagningstekniker och recept. Efter användning var rengöringen smidig och pannan tål maskindisk, vilket sparar tid och ansträngning i köket. Sammantaget, med tanke på alla dessa fantastiska egenskaper och dess överlägsna prestanda, anser vi att Onyx Cookware Stekpanna är den bästa stekpannan på marknaden.

Produktdetaljer

Bästa premiumvalet

Scanpan CTX Stekpanna 28 cm

Scanpan CTX Stekpanna 28 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.5 av 5
4,5
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Premium
Varför vi valde den

Scanpan CTX Stekpanna 28 cm är ett utmärkt val för den som söker en slitstark och snygg non-stick stekpanna med rostfria egenskaper. CTX, som står för Ceramic Titanium Extreme, är ett teknologiskt genombrott som kombinerar högkvalitativ non-stick-beläggning med rostfritt stål. Beläggningen, som kallas Stratanium, ger överlägsen non-stick-prestanda och hållbarhet. Scanpans CTX Stekpanna är en produkt som sticker ut från mängden, med sin slitstarka konstruktion, bekväma handtag och lätthanterliga rengöring.

Under våra tester upptäckte vi att Scanpan CTX Stekpanna 28 cm hade utmärkt värmefördelning och var mycket användarvänlig. Pannan är kompatibel med induktionsspisar och är ugnssäker upp till 250 °C, vilket gör den mångsidig och anpassningsbar för olika matlagningstekniker. Även om pannan tål maskindisk, rekommenderas handdisk för att bevara beläggningen och förlänga pannans livslängd. Med tanke på dess högkvalitativa material och imponerande prestanda är Scanpan CTX Stekpanna 28 cm ett utmärkt val för både professionella kockar och hemmakockar.

Produktdetaljer

Bästa gjutjärnspannan

Skeppshult Traditional Gjutjärnspanna

Traditional Stekpanna med trähandtag 28 cm
Vårt betyg:
Omdöme: 9.3 av 5
4,3
Köp
Köp nu hos
på Cerveras hemsida
Prisklass
Mellan
Varför vi valde den

Skeppshult Traditional Gjutjärnspanna är en rejäl och robust stekpanna som, med rätt skötsel, kan vara en trogen följeslagare i köket under hela livet. Gjutjärnspannan har en naturlig non-stick-yta av svensk ekologisk rapsolja som förbättras med tiden, vilket innebär att pannan bara blir bättre ju mer den används. Dessutom är gjutjärn ett tidlöst och hållbart material som fungerar på alla värmekällor, från öppen eld till induktionshällar. Den tjocka botten på 5 mm säkerställer en jämn värmefördelning för att ge en perfekt stekyta.

Under våra tester fann vi att Skeppshult Traditional Gjutjärnspanna erbjöd överlägsen prestanda och värmefördelning. Det är viktigt att följa skötselråden noggrant för att bibehålla pannans non-stick-egenskaper och undvika rost. Använd endast hett vatten och en diskborste för rengöring, och se till att torka järnet ordentligt för att förhindra fukt. Återinfetta pannan med matolja efter varje användning för att förbättra dess non-stick-yta. Observera att pannan inte är lämplig för maskindisk. Handtaget i bok ger ett bekvämt grepp och skyddar mot brännskador under matlagningen. Med sin hållbarhet och prestanda är Skeppshult Traditional Gjutjärnspanna ett utmärkt val för den som söker en stekpanna för livet.

Produktdetaljer

Bästa stekpanna i lättviktsgjutjärn

Satake Stekpanna Lättviktsgjutjärn

satake stekpanna 25
Vårt betyg:
Omdöme: 9.2 av 5
4,2
Köp
Köp nu hos
på Bagaren o Kockens hemsida
Prisklass
Budget
Varför vi valde den

Satake Stekpanna Lättviktsgjutjärn är en innovativ stekpanna som kombinerar fördelarna med gjutjärn och non-stick-beläggning för att erbjuda en högkvalitativ och slitstark produkt. Tillverkad av lättviktsgjutjärn med en tjocklek på upp till 1,5 mm, är denna stekpanna konstruerad för att tåla tufft användande samtidigt som den erbjuder en jämn värmefördelning och utmärkt non-stick-prestanda. Stekpannan fungerar med alla sorters redskap, inklusive metall, vilket är praktiskt och bekvämt i köket. Den är kompatibel med alla spisar, inklusive induktion, och tål maskindisk, även om handdisk rekommenderas.

Under våra tester fann vi att Satake Stekpanna Lättviktsgjutjärn presterade mycket bra i köket och krävde mindre stekfett, eftersom oljan eller smöret fördelades jämnt över hela pannan. De små fördjupningarna i pannan förhindrar överhettning och bidrar till en perfekt stekyta. Pannan är fri från tillsatt PFOA, PFA och ftalater, vilket gör den till ett hälsosamt val för matlagning. Med en vikt på endast 1,8 kg är Satake Stekpanna Lättviktsgjutjärn lätt att hantera och en utmärkt investering för alla som vill ha en hållbar, högkvalitativ stekpanna med utmärkt prestanda.

Produktdetaljer

Bästa kolstålpanna

Garcima Lyonnaise Stekpanna Kolstål

garcima lyonnaise
Vårt betyg:
Omdöme: 9.1 av 5
4,1
Köp
Köp nu hos
på Bagaren o Kockens hemsida
Prisklass
Budget
Varför vi valde den

Garcima Lyonnaise Stekpanna Kolstål är en kraftig och robust stekpanna som används i både franska restaurangkök och hushåll. Liksom gjutjärnspannor är kolstålspannor utmärkta för jämn värmefördelning, men de erbjuder fördelen av att vara lättare än sina gjutjärnsmotsvarigheter. Med tiden blir kolstålsstekpannan svartare på insidan, vilket är ett tecken på att den blir bättre och bättre ju mer den används. Rengöring är enkel, med endast några droppar diskmedel och varmt vatten. Kolstålet avger järn till maten, vilket ger en naturlig järnberikning av dina rätter.

Under vår utvärdering fann vi att Garcima Lyonnaise Stekpanna Kolstål presterade utmärkt när det gäller värmefördelning och användarvänlighet. Pannan fungerar på induktionsspisar, vilket gör den mångsidig för olika köksmiljöer. Observera att pannan inte tål maskindisk och bör rengöras för hand för att bevara dess kvalitet och prestanda. Garcima Lyonnaise Stekpanna Kolstål är ett utmärkt val för dem som vill ha en kraftfull och hållbar stekpanna som förbättras med användning och erbjuder en naturlig järnberikning av maten.

Produktdetaljer

Material och beläggningar för stekpannor

När det gäller att välja en stekpanna är materialet och beläggningen viktiga faktorer att överväga. Här är några av de vanligaste materialen och beläggningarna som används för stekpannor, samt deras fördelar och nackdelar:

Rostfritt stål

Detta material är hållbart, icke-reaktivt och kan tåla höga temperaturer. Rostfria stålpannor är utmärkta för att bryna och steka men kan vara mindre effektiva för att laga känslig mat som fisk eller ägg. Fördelen med rostfritt stål är att det inte påverkas av matens syror, vilket gör det säkert att använda för alla typer av matlagning. Nackdelen är att det kan vara svårare att rengöra jämfört med non-stick-pannor och att det kräver mer olja eller fett för att förhindra att maten fastnar.

Gjutjärn

Gjutjärnspannor är mycket hållbara och har en fantastisk värmefördelning. De kan dock vara tunga och kräva noggrann vård för att hålla ytan i gott skick. Gjutjärn kan vara både obehandlat eller förbehandlat med en så kallad "seasoning" – en skyddande hinna av olja som gör pannan naturligt non-stick. Fördelen med gjutjärn är att det håller värmen väl, vilket gör det utmärkt för långsam matlagning och att skapa en perfekt stekyta. Nackdelen är att det kan vara känsligt för rost och kräver regelbunden underhåll, såsom oljning och rengöring utan starka rengöringsmedel.

Non-stick

Non-stick-beläggningar, som Teflon eller keramik, förhindrar att maten fastnar vid ytan och gör det enkelt att laga känslig mat, som ägg eller pannkakor. Dessa beläggningar kan dock slitas ut över tiden och kräver försiktig användning för att undvika repor. Fördelarna med non-stick-pannor inkluderar enkel rengöring och mindre behov av olja eller fett under matlagningen. Nackdelarna är att de kan vara mindre hållbara än andra typer av stekpannor och att de inte alltid är lämpliga för användning på höga temperaturer.

Aluminium

Aluminiumpannor är lätta, värmeledande och prisvärda, vilket gör dem till ett populärt val för många hemmakockar. De kan dock vara känsliga för repor och bucklor, samt reagera med vissa livsmedel, vilket kan påverka smaken. För att undvika detta problem är aluminiumpannor ofta belagda med en non-stick-beläggning eller en rostfri stålyta. Fördelen med aluminium är dess snabba värmefördelning och låga vikt, medan nackdelen är dess känslighet för repor och korrosion.

Koppar

Kopparstekpannor är kända för sin utmärkta värmeledningsförmåga, vilket ger snabb och jämn uppvärmning. De är också mycket reaktiva och kräver en beläggning av rostfritt stål eller tenn för att förhindra att maten reagerar med kopparets yta. Fördelen med koppar är att det ger professionell kvalitet i termer av värmeledning och estetik, men nackdelen är att det är dyrt och kräver regelbundet underhåll för att bibehålla sin glans och förhindra korrosion.

Keramik

Keramiska stekpannor har en non-stick-beläggning som är fri från PTFE (Teflon) och PFOA, vilket gör dem till ett hälsosamt och miljövänligt alternativ. De är kända för att vara motståndskraftiga mot repor och fläckar och kan användas på höga temperaturer. Fördelarna med keramiska stekpannor inkluderar deras non-stick-yta, hållbarhet och miljövänliga egenskaper. Nackdelen är att de kan vara dyrare än traditionella non-stick-pannor och kan förlora sin non-stick-egenskaper över tid om de inte vårdas på rätt sätt.

När du väljer en stekpanna baserat på material och beläggning, är det viktigt att överväga dina specifika matlagningsbehov och preferenser. Tänk på hur ofta du kommer att använda stekpannan, vilka typer av rätter du främst lagar och hur mycket tid och ansträngning du är villig att lägga på underhåll och rengöring. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta den bästa stekpannan som passar ditt kök och dina behov perfekt.

Köpguide – Så väljer du rätt stekpanna för ditt kök

Att välja rätt stekpanna kan vara överväldigande, men med vår utförliga köpguide kommer du att få en bättre förståelse för vad du bör titta efter när du handlar. Här är några nyckelfaktorer att tänka på när du väljer en stekpanna:

Storlek och form

Stekpannor finns i olika storlekar och former, från små 20 cm pannor till stora 30 cm eller mer. Tänk på vilka typer av rätter du planerar att laga och hur mycket mat du behöver tillaga åt gången. En större stekpanna kan vara mer mångsidig, men en mindre panna kan vara lättare att hantera och förvara. Också överväga formen på pannan, inklusive sidornas lutning och djup, för att säkerställa att den passar för de rätter du planerar att laga.

Typ av värmekälla

Se till att stekpannan du väljer är kompatibel med din värmekälla. Vissa stekpannor fungerar bäst på gas- eller elspisar, medan andra är designade för induktionsspisar. Läs produktbeskrivningen noggrant för att se vilka värmekällor som rekommenderas för den stekpanna du överväger.

Handtag och grepp

En bekväm och säker handtagsdesign är viktig för att säkerställa att du kan hantera stekpannan enkelt och säkert. Titta efter ergonomiskt utformade handtag som ger ett stadigt grepp och är tillräckligt långa för att undvika att du bränner dig. Material som är värmebeständiga, som silikon eller trä, kan bidra till att hålla handtaget svalt vid beröring.

Vikt och balans

En stekpannas vikt och balans påverkar hur enkelt den är att använda och hantera. En lättare stekpanna kan vara enklare att lyfta och vända, medan en tyngre panna kan ge bättre värmefördelning och stabilitet. Prova att hålla pannan i handen för att se hur den känns och om den har en bra balans som passar dina behov.

Pris och budget

Stekpannor finns i en mängd olika prisklasser, från budgetvänliga alternativ till högkvalitativa lyxpannor. Tänk på hur mycket du är villig att spendera och vad som är viktigast för dig när det gäller prestanda, kvalitet och hållbarhet. Kom ihåg att en dyrare stekpanna inte alltid garanterar bättre prestanda, så läs recensioner och jämför produkter för att hitta det bästa värdet för dina pengar.

Underhåll och rengöring

En stekpanna som är enkel att rengöra och underhålla kommer att göra matlagningen mer njutbar och hålla pannan i gott skick längre. Titta efter pannor med non-stick-beläggning eller släta ytor som är lätta att torka av och rengöra. Överväg också om stekpannan är diskmaskinssäker om du föredrar att använda en diskmaskin för rengöring.

Miljövänlighet och hälsosäkerhet

Om miljö och hälsa är viktiga för dig, leta efter stekpannor som är fria från skadliga kemikalier och beläggningar, som PFOA och PTFE. Keramiska non-stick-beläggningar är ett populärt alternativ eftersom de är miljövänliga och säkra att använda. Även material som är återvinningsbara eller tillverkade av återvunna material kan vara ett bra val för miljömedvetna konsumenter.

Genom att överväga dessa faktorer när du handlar efter en ny stekpanna kommer du att kunna hitta en panna som passar dina behov och preferenser perfekt. Ta dig tid att jämföra olika märken, material och funktioner för att hitta den bästa stekpannan som kommer att hjälpa dig att laga läckra måltider med lätthet och njutning.

FAQ - Vanliga frågor och svar om stekpannor

Här är några vanliga frågor och svar om stekpannor som kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för detta viktiga köksredskap:

Hur ofta bör jag byta ut min stekpanna?

Livslängden på en stekpanna beror på materialet, beläggningen och hur väl den underhålls. Non-stick-pannor kan behöva bytas ut varje 2-5 år, beroende på hur ofta de används och hur väl beläggningen håller. Gjutjärn och rostfritt stål kan vara mycket mer långvariga med rätt vård och underhåll.

Hur rengör jag min stekpanna?

Rengöring av en stekpanna beror på materialet och beläggningen. Non-stick-pannor bör rengöras med en mjuk svamp eller trasa och milt diskmedel för att skydda beläggningen. Gjutjärnspannor bör rengöras med en borste eller grovt salt och sedan torkas noggrant för att förhindra rost. Rostfria stålpannor kan rengöras med en vanlig svamp och diskmedel, men kan också behöva en speciell rengöringsprodukt för att ta bort envisa fläckar och missfärgning.

Kan jag använda metallredskap på min non-stick-panna?

Det rekommenderas inte att använda metallredskap på non-stick-pannor eftersom de kan skrapa och skada beläggningen. Använd istället trä, silikon eller plastredskap som är skonsamma mot non-stick-ytan.

Kan jag använda min stekpanna i ugnen?

Om din stekpanna är ugnssäker beror på materialet och handtagets konstruktion. Vissa stekpannor, som gjutjärn och rostfritt stål, är ugnssäkra och kan användas vid höga temperaturer. Andra stekpannor, särskilt de med plast- eller silikonhandtag, kanske inte är lämpliga för användning i ugnen. Kontrollera produktbeskrivningen eller tillverkarens rekommendationer för att se om din stekpanna är ugnssäker.

Vilken stekpanna är bäst för induktionshäll?

För att en stekpanna ska fungera på en induktionshäll måste den ha en magnetisk botten. Stekpannor av gjutjärn och rostfritt stål fungerar ofta bra på induktionshällar. Vissa non-stick- och aluminiumpannor kan också fungera på induktion om de har en magnetisk botten. Kontrollera alltid produktbeskrivningen för att se om en stekpanna är kompatibel med induktion innan du köper den.

Hur kan jag förhindra att mat fastnar på min stekpanna?

För att förhindra att mat fastnar på din stekpanna, följ dessa enkla tips:

  1. Värm upp stekpannan innan du tillsätter olja eller smör. Detta hjälper till att skapa en jämn och slät yta som gör det svårare för maten att fastna.
  2. Använd rätt mängd fett. För lite fett kan göra att maten fastnar på pannan, medan för mycket fett kan göra maten onödigt fet. Använd en oljespray eller en pensel för att täcka pannan jämnt med en tunn skikt av fett.
  3. Undvik att överbelasta pannan. När du steker flera ingredienser samtidigt, se till att det finns tillräckligt med utrymme för att maten kan röras om och vändas ordentligt. Om pannan är överbelastad, kan maten fastna och bli ojämnt tillagad.

Vilken typ av stekpanna är bäst för att minimera användningen av olja och smör?

Om du vill minimera användningen av olja och smör när du lagar mat, är en non-stick-panna med en högkvalitativ beläggning det bästa valet. Non-stick-beläggningar, som Teflon, keramik eller andra alternativ, kräver mycket mindre fett för att förhindra att maten fastnar och bränns. Genom att använda en non-stick-panna kan du minska mängden fett du behöver tillsätta när du lagar mat och därmed skapa hälsosammare måltider. Kom ihåg att använda trä, plast eller silikonredskap för att skydda non-stick-beläggningen och förlänga pannans livslängd.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5